Ασβέστιο για γερά οστά | Οστεοπόρωση | Γερά οστά | Geraosta

Διατροφικές συμβουλές

Ασβέστιο

Γιατί είναι το ασβέστιο σημαντικό για την υγεία μας;

1% - βοηθά τα υγιή αγγεία να συσπώνται και να διαστέλλονται, τη μυϊκή λειτουργία, τη νευροδιαβίβαση και την έκκριση ορμονών.
99% - του ασβεστίου που χρειαζόμαστε πηγαίνει κατευθείαν στην υποστήριξη και ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών μας.
Το 99% του ασβεστίου που χρειαζόμαστε, πηγαίνει απευθείας στην υποστήριξη και ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών μας
Αυτό είναι που το κάνει τόσο σημαντικό στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

Οι ακόλουθες τροφές είναι καλές πηγές ασβεστίου:

Γάλα, γιαούρτι, τυρί ως πηγές ασβεστίου

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Γάλα, γιαούρτι, τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο που απορροφάται και χρησιμοποιείται εύκολα.

Ψάρια με μαλακά κόκκαλα περιέχουν υψηλή ποσότητα ασβεστίου

Ψάρια με μαλακά κόκαλα

Τα ψάρια με κόκαλα αρκετά μαλακά ώστε να μπορούν να φαγωθούν, όπως κονσερβοποιημένες σαρδέλες και σολωμός, περιέχουν υψηλή ποσότητα ασβεστίου.

Τα πράσινα λαχανικά είναι μία βασική πηγή ασβεστίου

Πράσινα λαχανικά

Πολλά πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, παρέχουν ασβέστιο. Ωστόσο, ορισμένα πράσινα λαχανικά περιέχουν οξαλικό και φυτικό οξύ που παρεμβαίνει στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Οι χυμοί φρούτων είναι πλούσιοι σε ασβέστιο

Τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο

Το ασβέστιο έχει προστεθεί σε διάφορες τροφές, όπως χυμοί φρούτων, ποτά από σόγια ή ρύζι και τόφου, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη την κατανάλωση της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου.

Αναλυτικότερα

Πρώτα τα καλά νέα: 87% όλων των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ασβεστίου. Δυστυχώς, υπολείπεται άλλο ένα 13%. Ευτυχώς, δεν είναι δύσκολο να προσθέσετε ασβέστιο στη διατροφή σας. Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να τρώγατε πουρέ γλυκοπατάτας με γιαούρτι, να προσθέτατε τριμμένο τυρί σε μια ψητή πατάτα για μεσημεριανό, να κόβατε μικρά κομματάκια τυριού μπρι ή φέτας και να τα προσθέτατε στη σαλάτα σας πασπαλίζοντας από πάνω ξηρούς καρπούς ή να απολαμβάνατε έναν καπουτσίνο με μπόλικο αφρό ή μια ζεστή σοκολάτα; Επίσης, τα τυριά, το γάλα και τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά είναι καλύτερα από τα πλήρη. Μαζί με τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά περιέχουν πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και αποκατάσταση των υγιών μυών και οστών. Και αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να δοκιμάσετε γάλα χωρίς λακτόζη ή γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες. Σε διαφορετική περίπτωση, πάρτε μερικά δισκία ή σταγόνες λακτόζης μαζί με τα γαλακτοκομικά. Μπορεί να το βρείτε χρήσιμο να συζητήσετε την ατομική σας κατάσταση με το γιατρό σας για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου για την προαγωγή της υγείας και της σωστής διατροφής.
Πηγή:
Paula Mee. Eat Well for Bone Health. 2016.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ