Οστεοπόρωση | Πως να διαμορφώσετε το σπίτι σας για την αποφυγή πτώσεων

ΝΙΩΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ - ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙΠώς να διαμορφώσετε το σπίτι σας για την αποφυγή πτώσεων

Οι πτώσεις από χαμηλό ύψος ή ακόμη και κατά την εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα κάταγμα και σε άλλους σοβαρούς τραυματισμούς.
one-in-two-women
Μία στις τρεις γυναίκες
one-in-five-men
και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών, θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα.
diagram-icon
Η πιθανότητα για ένα δεύτερο κάταγμα μέσα στα επόμενα δύο έτη αυξάνεται κατακόρυφα.
hospital-icon
Ελάχιστοι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία για την οστεοπόρωση μετά από ένα οστεοπορωτικό κάταγμα.
Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες ή τους φροντιστές ώστε οι αλλαγές να γίνουν με ασφάλεια.

Γενικές πληροφορίες


1
Μειώστε όσο μπορείτε δραστηριότητες που απαιτούν σκύψιμο ή σκαρφάλωμα.
2
Σκεφτείτε προσεκτικά τι δουλειές θέλετε να κάνετε. Ίσως κάποιες από αυτές να είναι επικίνδυνες. Να αποφεύγετε δουλειές που απαιτούν να ανεβείτε σε καρέκλα, όπως π.χ. να αλλάξετε μία λάμπα ή να καθαρίσετε ένα ψηλό ντουλάπι.
3
Προτιμάτε να φοράτε παπούτσια μέσα και έξω από το σπίτι, γιατί με τις παντόφλες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα πτώσεων. Αν όχι, προτιμήστε αυτές που κλείνουν από πίσω και έχουν αντιολισθητική σόλα.
4
Να έχετε κοντά σας τα νούμερα επειγόντων τηλεφώνων (νοσοκομεία, γιατροί κτλ), γραμμένα με μεγάλα γράμματα για να έχετε άμεση πρόσβαση σε περίπτωση ανάγκης.
Βιβλιογραφικές αναφορές: 1. Bergen G et al. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2016;65:993-998, 2. O’Loughlin J et al. Am J Epidemiol 1993;137:342-54., 3. Alexander BH et al. Am. J. Public Health 1992;82(7):1020-3., 4. Sterling DA et al. J Trauma 2001;50(1):116-9.