Ασκήσεις για γερά οστά | Οστεοπόρωση | Γερά οστά | Geraosta

Η Μάντη Περσάκη, Kαθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc/PhD, παρουσιάζει τα οφέλη της άσκησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης
Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη αλλά και την επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοπόρωσης, βελτιώνοντας την ισορροπία, την ευλυγισία και την αντοχή μας.
Προκειμένου να προλάβουμε την εξέλιξη της οστεοπόρωσης, συστήνεται να ξεκινάμε άσκηση από την παιδική ηλικία με στόχο να γίνει τρόπος ζωής.
Εισαγωγή
Αυχένας, χέρια
Πόδια
Κοιλιακοί, ραχιαίοι
Ακολουθώντας ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουμε την αντοχή των οστών, καθώς γίνονται πιο συμπαγή και προλαμβάνουμε τα κατάγματα. Παράλληλα, η άσκηση μας βοηθά να βελτιώσουμε τον βραδινό ύπνο και την ψυχολογία μας, αλλά και να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος.
Επιλέξτε μια μορφή άσκησης βάσει του σωματικού σας βάρους, η οποία θα περιλαμβάνει διατατικές ασκήσεις και φυσικά, πάντα με την καθοδήγηση εξειδικευμένου προπονητή προκειμένου να αποφύγετε τους τραυματισμούς.
Μη ξεχνάτε την προθέρμανση και την αποθεραπεία.
Εάν έχετε τη δυνατότητα να γυμνάζεστε καθημερινά από 30΄ έως 50΄ είναι αρκετό για να έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να μειώσετε τις πιθανότητες οστεοπόρωσης, αλλά και για να δείτε αισθητή βελτίωση στην περίπτωση που πάσχετε από οστεοπόρωση.
Ωστόσο, εάν ο χρόνος σας δεν είναι αρκετός για καθημερινή προπόνηση, ακόμα και αν ασκείστε 3 φορές την εβδομάδα από 30΄, θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε ασκησιολόγιο που δυναμώνει τα ισχία, τη σπονδυλική στήλη και τους καρπούς, δηλαδή τα οστά που επηρεάζονται περισσότερο από την οστεοπόρωση και χρειάζονται περισσότερη ενδυνάμωση. Να θυμάστε τέλος, πως η άσκηση χρειάζεται να είναι συνεχής, καθώς τα οφέλη της χάνονται μετά τη διακοπή της.