Η πρώιμη διάγνωση της Βασιλικής | Περιστατικό οστεοπόρωσης | Γερά οστά | Geraosta

Βασιλική, 70 ετών
“Είναι εκπληκτικό το πώς μικρές αλλαγές με έχουν βοηθήσει να διατηρήσω την ανεξαρτησία μου.”
Διαβάστε όλη την ιστορία

Πώς ξεκίνησε
Όταν πλησίαζα τα 50 μπήκα στην εμμηνόπαυση και ο γιατρός μου συνταγογράφησε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Παρόλο που ήταν σχετικά νωρίς για να μπω σε εμμηνόπαυση, δεν σκέφτηκα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μου. Μετά από μια δεκαετία ο γιατρός μου πρότεινε να κάνω μέτρηση οστικής πυκνότητας.
Η εξέταση οστικής πυκνότητας ήταν θετική για μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση.
Τι άλλαξα
Η διάγνωσή μου με βοήθησε να κάνω μια ανασκόπηση της ζωής μου για να δω τι μπορούσα να αλλάξω εύκολα προκειμένου να παραμείνω υγιής και χωρίς κατάγματα στο μέλλον. Αυτό μου προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς φοβόμουν ότι δεν θα μπορώ να φροντίσω τον άρρωστο άντρα μου αν πάθαινα κάταγμα.
Τώρα κάνω πολύ καλύτερη διατροφή καθώς τρώω 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν ξεφεύγω ποτέ, απλά δεν το κάνω τόσο συχνά όσο παλιά.
Ο γιατρός μου είπε ότι έπρεπε να παραμείνω ενεργή. Οπότε, αντί να πάρω το αυτοκίνητο για να κάνω τις δουλειές μου, περπατάω ή κάνω ποδήλατο και κάνω τις ασκήσεις που δείχνει στο www.geraosta.gr.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο γιατρός μου προσάρμοσε τα φάρμακα που παίρνω για την ενίσχυση της υγείας των οστών μου. Μπορεί να είναι της φαντασίας μου, αλλά πιστεύω ότι τα φάρμακα έχουν αποτέλεσμα, γι' αυτό και τηρώ σχολαστικά το πρόγραμμα θεραπείας.
Πώς με βοήθησε
Φρόντιζα τους γονείς μου ώσπου να πεθάνουν και θυμάμαι τη μητέρα μου να λέει ότι δεν ήθελε να μου είναι βάρος, όμως ήταν πολύ αδύναμη για να τα καταφέρει μόνη της. Τότε, δεν το καταλάβαινα πλήρως. Τώρα όμως το καταλαβαίνω και δεν θέλω να φέρω την κόρη μου στην ίδια θέση. Γι’ αυτό είμαι αποφασισμένη να παραμείνω ανεξάρτητη και χωρίς κατάγματα ώστε να φροντίζω τον εαυτό μου και τον άρρωστο σύζυγό μου. Συν τοις άλλοις, παραμένοντας ενεργή μπορώ να απολαύσω περισσότερο το χρόνο με τα εγγόνια μου.

Πώς νιώθω τώρα
Μικρές αλλαγές, τεράστια αποτελέσματα
Νομίζω ότι η πρώιμη διάγνωση ήταν σημαντική. Μικρές αλλαγές έχουν κάνει και θα συνεχίσουν να κάνουν τεράστια διαφορά στη μακροχρόνια υγεία μου.

Διατροφικές συμβουλές

Φάτε υγιεινά για να παραμείνετε υγιείς

Ό,τι τρώτε – ή δεν τρώτε – μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία σας. Διαβάστε ποιες τροφές πρέπει (και ποιες δεν πρέπει) να τρώτε αν έχετε ή θέλετε να προλάβετε την οστεοπόρωση.
Μάθετε περισσότερα
Ιστορίες

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες

Δέσποινα, 79 ετών

“Πρέπει να παραμείνω ενεργή για να μπορώ να συμβαδίζω με τα εγγόνια μου.”

Δήμητρα, 70 ετών

“Η πρόταση της φίλης μου να κάνω το τεστ μου άλλαξε τη ζωή – με την καλή έννοια!”

Αλίκη, 74 ετών

“Πάντα νοιαζόμουν για τους άλλους. Δεν θέλω τώρα να γίνω βάρος.”

Ελένη, 70 ετών

“Για να φροντίζω τους αγαπημένους μου, πρέπει πρώτα να φροντίσω τον εαυτό μου.”

Βασιλική, 70 ετών

“Έχω πολύ ενέργεια μέσα μου και θέλω να παραμείνω έτσι άσχετα από την ηλικία μου!”

Παύλος, 77 ετών

“Μπορεί να έχω γερασμένα κόκαλα, αλλά αισθάνομαι νέος!”