Η υγεία των οστών του Παύλου | Περιστατικό οστεοπόρωσης | Γερά οστά | Geraosta

Παύλος, 77 ετών
“Άκουσα ότι σε μεγαλύτερη ηλικία ακόμα και μικρά χτυπήματα μπορούν να έχουν δραματικές συνέπειες. Γι' αυτό και παίρνω τα μέτρα μου από τώρα.”
Διαβάστε όλη την ιστορία

Πώς ξεκίνησε
Στη δική μου περίπτωση, όλα ξεκίνησαν από μια μικρή πτώση από το ποδήλατό μου. Τίποτα σοβαρό, αλλά αρκετό για να μεταφερθώ στο νοσοκομείο για κάταγμα καρπού. Μετά από ένα χρόνο, έσπασα τον αστράγαλό μου όταν γλίστρησα στη σκάλα. Ο ακτινολόγος παρατήρησε κάτι περίεργο στις ακτινογραφίες και μου πρότεινε να κάνω μέτρηση οστικής πυκνότητας. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: οστεοπόρωση.
Σύμφωνα με τους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση, δεν κινδυνεύω. Δεν καπνίζω, δεν πίνω πολύ, δεν έχω οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης και είμαι άνδρας.
Η οστεοπόρωση είναι νόσος που προσβάλλει ηλικιωμένες γυναίκες, έτσι δεν είναι; Προφανώς και όχι. Στην πραγματικότητα, προσβάλλει περίπου μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους πέντε άνδρες άνω των 70.1,2
Τι άλλαξα
Παρόλο που έχω οστεοπόρωση και έχω πάρει σύνταξη, αισθάνομαι ακόμα νέος. Γι' αυτό, αποφάσισα να κάνω ορισμένες αλλαγές για να προλάβω μελλοντικά ατυχήματα και να μειώσω την πιθανότητα καταγμάτων.
Τώρα πάω για χαλαρωτικές βόλτες με το ποδήλατο με τους φίλους μου αντί να κάνω αγωνιστικό ποδήλατο, καθώς το πρώτο ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο πτώσης. Επίσης, κάνω τις ασκήσεις που λέει στο www.geraosta.gr.
Έκανα την έρευνά μου πριν συζητήσω με το γιατρό μου τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Βρήκα το ερωτηματολόγιο ελέγχου που υπάρχει στο www.geraosta.gr. χρήσιμο για να ξέρω τι να ρωτήσω. Ο γιατρός μου λέει ότι η μακροχρόνια υγεία των οστών μου θα βελτιωθεί εφόσον ακολουθήσω τις θεραπείες μακροπρόθεσμα.
Πώς με βοήθησε
Από τότε που μου έγινε η διάγνωση, έχω μεγαλύτερη επίγνωση των ορίων μου, αλλά δεν τα αφήνω να με σταματήσουν από το να κάνω κάτι που θέλω πραγματικά.

Πώς νιώθω τώρα
Πώς νιώθω τώρα; Για να πω την αλήθεια, λίγο μπερδεμένος.
Μου αρέσει που συνεχίζω να βλέπω τους παλιούς μου φίλους, ενώ έχω κάνει και πολλούς καινούριους. Επίσης, απολαμβάνω τη ζωή και όλα όσα προσφέρει. Ωστόσο, φοβάμαι μην πέσω και νιώθω ότι έχω γίνει πολύ πιο προσεκτικός από ό,τι παλιότερα.

Οδηγός ασκήσεων

Παραμείνετε ενεργοί/ές. Παραμείνετε ανεξάρτητοι/ες.

Υπάρχουν 101 τρόποι για να βρίσκεστε σε κίνηση. Βρείτε έναν τρόπο να δραστηριοποιηθείτε ο οποίος ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας.
Αρχίστε να κινείστε!
Ιστορίες

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες

Δέσποινα, 79 ετών

“Πρέπει να παραμείνω ενεργή για να μπορώ να συμβαδίζω με τα εγγόνια μου.”

Δήμητρα, 70 ετών

“Η πρόταση της φίλης μου να κάνω το τεστ μου άλλαξε τη ζωή – με την καλή έννοια!”

Αλίκη, 74 ετών

“Πάντα νοιαζόμουν για τους άλλους. Δεν θέλω τώρα να γίνω βάρος.”

Ελένη, 70 ετών

“Για να φροντίζω τους αγαπημένους μου, πρέπει πρώτα να φροντίσω τον εαυτό μου.”

Βασιλική, 70 ετών

“Έχω πολύ ενέργεια μέσα μου και θέλω να παραμείνω έτσι άσχετα από την ηλικία μου!”

Παύλος, 77 ετών

“Μπορεί να έχω γερασμένα κόκαλα, αλλά αισθάνομαι νέος!”