Βιταμίνες για την υγεία των οστών | Οστεοπόρωση | Γερά οστά | Geraosta

Διατροφικές συμβουλές

Βιταμίνη D

Γνωστή και ως “βιταμίνη της λιακάδας”, η βιταμίνη D βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο. Χωρίς αυτή, το σώμα σας παίρνει ασβέστιο από τα οστά σας αποδυναμώνοντάς τα.1

Απορρόφηση ασβεστίου και βιταμίνης D1

85% η επιπλέον ποσότητα ασβεστίου που μπορούμε να απορροφήσουμε αν έχουμε αρκετή βιταμίνη D και 15% η μέγιστη ποσότητα ασβεστίου που απορροφούμε χωρίς τη βιταμίνη D
85% - η επιπλέον ποσότητα ασβεστίου που μπορούμε να απορροφήσουμε αν έχουμε αρκετή βιταμίνη D.
15% - η μέγιστη ποσότητα ασβεστίου που απορροφούμε χωρίς τη βιταμίνη D.

Οι ακόλουθες τροφές είναι καλές πηγές βιταμίνης D

Λιπαρά ψάρια για πρόσληψη βιταμίνης D

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός και το σκουμπρί, είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές βιταμίνης D. Προσπαθείστε να τρώτε λιπαρά ψάρια μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης D.

Τα αυγά περιέχουν μικρή ποσότητα βιταμίνης D

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν επίσης μικρή ποσότητα βιταμίνης D. Να θυμάστε, δεν συνιστάται η κατανάλωση περισσότερων από 7 αυγά την εβδομάδα ή μόνο 5 αν έχετε υψηλή χοληστερόλη.

Χυμοί και γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη D

Εμπλουτισμένα τρόφιμα

Η βιταμίνη D προστίθεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα, όπως γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμός πορτοκάλι, γάλα σόγιας και εμπλουτισμένα δημητριακά. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στις συσκευασίες των τροφίμων.

Συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνη D

Συμπληρώματα

Αν παρόλα αυτά σας φαίνεται ακόμα δύσκολο να καταναλώνετε αρκετή βιταμίνη D ή περνάτε πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι συχνά μια καλή ιδέα, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αναλυτικότερα

Υπάρχει λόγος για τον οποίο η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως βιταμίνη της λιακάδας: ανάλογα με την ποιότητα και ποσότητα ηλιακού φωτός στην περιοχή σας, ο οργανισμός σας παράγει αρκετή βιταμίνη D αν απλά βγείτε έξω για 10 λεπτά.2 Δυστυχώς, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό κάθε μέρα λόγω της ποσότητας του χρόνου που περνάμε έξω, καθώς και της χρήσης αντιηλιακού όποτε βγαίνουμε έξω.
Καθώς είναι πολύ λίγες οι τροφές που περιέχουν φυσικά βιταμίνη D και είναι δύσκολο να βασιστούμε στον ήλιο, συχνά συνιστάται μετ' επιτάσεως η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 60 ετών.1,2 Πράγματι, επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων στους ηλικιωμένους.2 Εάν δεν είστε σίγουροι αν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ