Διατροφή για τη Μαρία | Περίπτωση οστεοπόρωσης | Γερά οστά | Geraosta

Μαρία, 70 ετών
Όταν ο γιατρός μου είπε ότι έχω κοντύνει 5 εκατοστά, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα μετά το αρχικό σοκ είναι ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορώ πια να φτάσω τα πάνω ράφια.
Διαβάστε όλη την ιστορία

Πώς ξεκίνησε
Κατά τη διάρκεια ενός τσεκάπ ρουτίνας, ο γιατρός μου με μέτρησε και διαπίστωσε ότι έχω κοντύνει 5 εκατοστά. Δεν μπορούσα να το πιστέψω.
Είχα αρκετούς πόνους στην πλάτη στο πέρασμα των ετών, αλλά δεν μου αρέσει να παραπονιέμαι. Και μετά παρατήρησα ότι κόνταινα. Άρχισα να δυσκολεύομαι να φτάσω πράγματα στα πάνω ράφια της κουζίνας -κάτι που παλαιότερα το έκανα με ευκολία. Ο γιατρός μου είπε ότι θα μπορούσε να είναι οστεοπόρωση, αλλά για να επιβεβαιωθεί θα έπρεπε να κάνω μια σειρά εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας ακτινογραφίας σπονδυλικής στήλης και μιας μέτρησης οστικής πυκνότητας. Η ακτινογραφία έδειξε ένα παλιό σπονδυλικό κάταγμα, που ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο λόγος για τον οποίο πονούσα τόσο πολύ στην πλάτη, ενώ η μέτρηση οστικής πυκνότητας επιβεβαίωσε τη διάγνωση.
Τι άλλαξα
Δεν το αρνούμαι, η διάγνωση ήταν ένα σοκ, αλλά με ανάγκασε να εξετάσω προσεκτικά τον τρόπο ζωής μου. Διαπίστωσα ότι παραμελούσα την υγεία μου.
Μετά τη συζήτηση με το γιατρό μου, άρχισα να κάνω αλλαγές, ξεκινώντας με ένα πρόγραμμα θεραπείας. Άλλαξα τη διατροφή μου και άρχισα να τρώω περισσότερα φρούτα και λαχανικά, καθώς επίσης συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, και άρχισα να κάνω κάποιες χρήσιμες ασκήσεις που βρήκα στο www.geraosta.gr. Μάλιστα, άρχισα να κάνω και κάποια ελαφριά βαράκια!
Όταν είμαι σπίτι και θέλω να φτάσω τα πάνω ράφια χρησιμοποιώ μια μικρή σκάλα η οποία έχει μια ανθεκτική χειρολαβή, οπότε δεν φοβάμαι μήπως πέσω.

Πώς με βοήθησε
Είμαι αποφασισμένη να παραμείνω ενεργή και ανεξάρτητη. Το να κάνω κάποιες μικρές αλλαγές τώρα για να παραμείνω υγιής και να μην παθαίνω κατάγματα είναι ένα μικρό τίμημα.
Πώς νιώθω τώρα
Δεν θα πω ψέμματα, ακόμη πονάω στην πλάτη, αλλά όχι όπως παλιά. Είμαι αποφασισμένη να παραμείνω ενεργή και να μην επιστρέψω στις παλιές μου συνήθειες.
Ωστόσο, φοβάμαι ότι δεν θα είναι αρκετό και θα καταλήξω να χάσω την ανεξαρτησία μου αν πάθω και άλλο κάταγμα στη σπονδυλική στήλη.

Διατροφικές συμβουλές

Φάτε υγιεινά για να παραμείνετε υγιείς

Ό,τι τρώτε – ή δεν τρώτε – μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία σας. Διαβάστε ποιες τροφές πρέπει (και ποιες δεν πρέπει) να τρώτε αν έχετε ή θέλετε να προλάβετε την οστεοπόρωση.
Μάθετε περισσότερα
Ιστορίες

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες

Ελένη, 70 ετών

“Για να φροντίζω τους αγαπημένους μου, πρέπει πρώτα να φροντίσω τον εαυτό μου.”

Βασιλική, 70 ετών

“Έχω πολύ ενέργεια μέσα μου και θέλω να παραμείνω έτσι άσχετα από την ηλικία μου!”

Παύλος, 77 ετών

“Μπορεί να έχω γερασμένα κόκαλα, αλλά αισθάνομαι νέος!”

Δέσποινα, 79 ετών

“Πρέπει να παραμείνω ενεργή για να μπορώ να συμβαδίζω με τα εγγόνια μου.”

Δήμητρα, 70 ετών

“Η πρόταση της φίλης μου να κάνω το τεστ μου άλλαξε τη ζωή – με την καλή έννοια!”

Αλίκη, 74 ετών

“Πάντα νοιαζόμουν για τους άλλους. Δεν θέλω τώρα να γίνω βάρος.”