Πρόληψη για τη Δέσποινα | Περιστατικό οστεοπόρωσης | Γερά οστά | Geraosta

Δέσποινα, 79 ετών
“Η μεγαλύτερή μου ανησυχία ήταν ότι δεν θα μπορούσα να περάσω ποιοτικό χρόνο με τα εγγόνια μου.”
Διαβάστε όλη την ιστορία

Πώς ξεκίνησε
Η ζωή είναι πολυάσχολη, αλλά είναι σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο για την υγεία μας. Γι' αυτό κάνω τακτικούς ιατρικούς ελέγχους, έτσι ώστε τυχόν προβλήματα να εντοπίζονται γρήγορα και να αντιμετωπίζονται εύκολα. Πριν από μερικά χρόνια με έπιασε ξαφνικός πόνος στην πλάτη. 'Οπως θα έκαναν και τα εγγόνια μου, έψαξα στο ίντερνετ για απαντήσεις. Φοβήθηκα λίγο όταν η έρευνά μου έδειξε ότι θα μπορούσε να είναι κάταγμα, γι' αυτό και επισκέφτηκα το γιατρό μου. Μου πρότεινε να βγάλω ακτινογραφία, η οποία έδειξε σπονδυλικό κάταγμα, και να κάνω μέτρηση της οστικής πυκνότητας, που ήταν θετική για οστεοπόρωση.
Τι άλλαξα
Η πρώτη μου αντίδραση όταν άκουσα τη διάγνωση ήταν δυσπιστία. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτός ο μικρός πόνος στην πλάτη ήταν στην πραγματικότητα ένδειξη σπονδυλικού κατάγματος. Και μετά άρχισα να ανησυχώ. Θυμάμαι να σκέφτομαι την οικογένειά μου και πώς αυτό θα τους επηρέαζε. Θα γινόμουν βάρος; Θα μπορούσα να συνεχίσω να έχω ενεργό ρόλο στη ζωή των εγγονιών μου; Ή θα γινόμουν μια αδύναμη, καμπουριασμένη γριά που θα φοβάται μην πέσει;
Αποφάσισα να πιάσω τον ταύρο από τα κέρατα και να κάνω ό,τι μπορώ για να αποφύγω το χειρότερο σενάριο που φανταζόμουν συνέχεια.
Άρχισα να φροντίζω καλύτερα τον εαυτό μου. Ακολούθησα το πρόγραμμα θεραπείας που μου συνέστησε ο γιατρός μου. Επίσης, άρχισα να τρώω 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, να παίρνω συμπληρώματα βιταμινών και να βγαίνω για περπάτημα με φίλους κάθε Κυριακή. Εκτός του ότι κάνει καλό στην υγεία των οστών μου, είναι και ένας ωραίος τρόπος να μαθαίνω τα νέα τους.
Πώς με βοήθησε
Προσέχω τον εαυτό μου
Αυτές οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μου έχουν κάνει τεράστια διαφορά στην ποιότητα της ζωής μου.

Πώς νιώθω τώρα
Ευτυχώς, ο γιατρός μου λέει ότι αν συνεχίσω να προσέχω την υγεία των οστών μου, θα μπορώ να τρέχω για πολλά ακόμα χρόνια πίσω από τα εγγόνια μου.

Οδηγός ασκήσεων

Παραμείνετε ενεργοί/ές. Παραμείνετε ανεξάρτητοι/ες.

Υπάρχουν 101 τρόποι για να βρίσκεστε σε κίνηση. Βρείτε έναν τρόπο να δραστηριοποιηθείτε ο οποίος ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας.
Αρχίστε να κινείστε!
Ιστορίες

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες

Ελένη, 70 ετών

“Για να φροντίζω τους αγαπημένους μου, πρέπει πρώτα να φροντίσω τον εαυτό μου.”

Βασιλική, 70 ετών

“Έχω πολύ ενέργεια μέσα μου και θέλω να παραμείνω έτσι άσχετα από την ηλικία μου!”

Παύλος, 77 ετών

“Μπορεί να έχω γερασμένα κόκαλα, αλλά αισθάνομαι νέος!”

Δέσποινα, 79 ετών

“Πρέπει να παραμείνω ενεργή για να μπορώ να συμβαδίζω με τα εγγόνια μου.”

Δήμητρα, 70 ετών

“Η πρόταση της φίλης μου να κάνω το τεστ μου άλλαξε τη ζωή – με την καλή έννοια!”

Αλίκη, 74 ετών

“Πάντα νοιαζόμουν για τους άλλους. Δεν θέλω τώρα να γίνω βάρος.”