Πρόληψη για την Κατερίνα | Περιστατικό οστεοπόρωσης | Γερά οστά | Geraosta

Κατερίνα, 72 ετών
Όταν ο γιατρός μου είπε ότι θα μου έκανε καλό να περπατάω περισσότερο, σκέφτηκα ότι το να πάρω σκύλο ίσως με παρακινήσει να το κάνω.
Διαβάστε όλη την ιστορία

Πώς ξεκίνησε
Ξεκίνησε με κάτι χαζό. Πήγα να βάλω μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας όταν ένιωσα ξαφνικά έναν συντριπτικό πόνο στην πλάτη.
Αποδείχθηκε ότι έπαθα συμπιεστικό κάταγμα σε έναν από τους σπονδύλους μου. Αφού είδε την ακτινογραφία μου, ο ακτινολόγος μου συνέστησε να κάνω μία μέτρηση οστικής πυκνότητας. Αποδείχθηκε ότι είχα οστεοπόρωση.
Τι άλλαξα
Το ότι ανησυχούσα για τη διάγνωσή μου σήμαινε ότι σε πρώτη φάση ήμουν απαισιόδοξη. Θεωρούσα ότι στο μέλλον δεν θα ήμουν υγιής και ανεξάρτητη. Ήξερα ότι έπρεπε να αρχίσω να κινούμαι και να δραστηριοποιηθώ περισσότερο, αλλά δεν ήξερα από που να αρχίσω.
Όταν ο γιατρός μου πρότεινε να περπατάω περισσότερο, αμέσως σκέφτηκα να πάρω έναν σκύλο. Πάντα ήθελα σκύλο, αλλά δεν ήθελε ο σύζυγός μου. Ευτυχώς, συμφώνησε να υιοθετήσουμε τον Μαξ, έναν ηλικιωμένο σκύλο από ένα τοπικό καταφύγιο ζώων. Είναι αδύνατο να μην έχεις καλή διάθεση με τον Μαξ τριγύρω – είναι πάντα γεμάτος ενέργεια! Συν το ότι με ενθαρρύνει να περπατάω περισσότερο.
Επίσης, ο γιατρός μου συνέστησε να πάρω συμπληρώματα ασβεστίου και να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα θεραπείας για την ενδυνάμωση των οστών μου.
Πώς με βοήθησε
Από τότε που μου έγινε η διάγνωση, βγαίνω και περπατάω με τον Μαξ κάθε μέρα. Ενώ στην αρχή πήγαινα αργά, σιγά-σιγά άρχισα να περπατάω περισσότερο και να νιώθω καλύτερα. Επίσης, μου δόθηκε το κίνητρο να διακόψω το κάπνισμα!

Πώς νιώθω τώρα
Όπως λέει και η έκφραση "κάθε εμπόδιο σε καλό": ενώ αρχικά έβλεπα τη διάγνωση της οστεοπόρωσης ως ένα μεγάλο εμπόδιο, τώρα άρχισα να βλέπω "το καλό".
Πρώτα από όλα, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι πρέπει να φροντίζω καλύτερα τον εαυτό μου. Δεύτερον, ο Μαξ με κρατάει σε κίνηση. Μου δίνει κίνητρο να πάω βόλτα ακόμα και όταν ο καιρός δεν είναι καλός. Και, τέλος, ο Μαξ αγαπάει το καινούριο του σπίτι.

Οδηγός ασκήσεων

Παραμείνετε ενεργοί/ές. Παραμείνετε ανεξάρτητοι/ες.

Υπάρχουν 101 τρόποι για να βρίσκεστε σε κίνηση. Βρείτε έναν τρόπο να δραστηριοποιηθείτε ο οποίος ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας.
Αρχίστε να κινείστε!
Ιστορίες

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες

Ελένη, 70 ετών

“Για να φροντίζω τους αγαπημένους μου, πρέπει πρώτα να φροντίσω τον εαυτό μου.”

Βασιλική, 70 ετών

“Έχω πολύ ενέργεια μέσα μου και θέλω να παραμείνω έτσι άσχετα από την ηλικία μου!”

Παύλος, 77 ετών

“Μπορεί να έχω γερασμένα κόκαλα, αλλά αισθάνομαι νέος!”

Δέσποινα, 79 ετών

“Πρέπει να παραμείνω ενεργή για να μπορώ να συμβαδίζω με τα εγγόνια μου.”

Δήμητρα, 70 ετών

“Η πρόταση της φίλης μου να κάνω το τεστ μου άλλαξε τη ζωή – με την καλή έννοια!”

Αλίκη, 74 ετών

“Πάντα νοιαζόμουν για τους άλλους. Δεν θέλω τώρα να γίνω βάρος.”